"BTN" Khairy Jamaludin Diam Seribu Bahasa ?????

| Date: Saturday, December 12, 2009 |
Bagus juga KJ senyap dari banyak bercakap.Makin beliau bercakap , semakin terlihat kurang bijak beliau dalam memimpin Pemuda Umno. Rakyat masih lagi mengingati keangkuhan dan kesombongan beliau zaman pemerintahan bapa mertuanya "Pak Lah".Terutama masa pemilihan Ketua Pemuda UMNO.

KJ yang memenangi jawatannya sebagai Ketua Pemuda UMNO Malaysia dengan penuh kontroversi apabila perwakilan pemuda sendiri memberikan jeritan "booo" kepadanya .Bagi yang masih mengingati ,beliau juga dikatakan salah satu penyebab kejatuhan pemerintahan Pak Lah .

Tugas Ketua Pemuda bukanlah sekadar mendesak ataupun bersukaria dengan adik-adik rempit. KJ harus sedar,kerusi yang beliau duduki itu adalah tempat hala tuju jatuh bangunnya anak-anak muda yang berada dalam UMNO itu sendiri.Dan pelapis kepada pimpinan UMNO masa akan datang.

Jika sekadar mampu mendesak dan mengampu yang berjaya di hasilkan , sesuailah seperti ungkapan yang diucapkan oleh Tun Mahathir " Umno busuk hingga keususnya " bolehlah anda baca disini. Untuk genarasi muda !!!! bolehlah dijadikan sedikit panduan untuk anda menilai.

Sehingga kesaat ini ,nampaknya anda merupakan ketua pemuda UMNO paling lemah dan gagal dalam mengemudi pemuda UMNO. Untuk mengekalkan prestasi yang ada pun , nampaknya terkial-kial , apatah lagi untuk menambah pengundi muda, rasanya jauh sekali. Hargailah pengorbanan orang-orang terdahulu dari anda,rasanya buat masa ini anda amat memalukan .

Mungkin KJ , adalah salah seorang yang pernah mengikuti program BTN , yang panas diperkatakan sekarang , jika ia !!!! bukanlah satu yang memeranjatkan dengan perilaku dan tindakan yang dimiliki sekarang.

Lakonan Dato Nazri dan Tun Mahathir ,berkaitan isu BTN kita sudah sedia maklum , mual dan amat menjijikkan. Anda bagaimana???? tak kisah walaupun agak lambat , mana tau populariti anda akan meningkat. hehehehe.

Apakata kita baca pendedahan berkaitan BTN......
....................................................................................................................
Kerajaan bazirkan RM550 juta untuk BTN
Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 12 Dis: Ahli Jawatankuasa Lajnah Ekonomi PAS Pusat, Wan Ubaidah Wan Omar menyelar Kerajaan Pusat yang tidak berhati-hati dalam menyalurkan peruntukan khususnya dalam program Biro Tata Negara (BTN).

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pendedahan Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang berhubung kos BTN yang berjumlah RM550 juta dalam tempoh 10 tahun.

"Untuk kos yang sebegitu besar, kita tidak melihat sebarang kesan yang efektif dan konstruktif terhadap peserta yang menghadirinya," katanya kepada Harakah.

Tegasnya, program yang berbentuk 'doktrinisasi' itu seharusnya menanamkan rasa cintakan negara dan bukannya cintakan Umno-BN.

"Malangnya, dengan kos yang telah 'dihanguskan' itu kerajaan masih perlu menghadapi masalah gejala sosial yang semakin meningkat apabila kes dadah, Aids, pembuangan anak, dan sebagainya bertambah setiap tahun.

"Pihak penganjur sepatutnya memastikan kandungan BTN yang telah dilaksanakan sebelum ini komprehensif dan bukannya menghancurkan golongan belia yang merupakan aset negara," kata Wan Ubaidah yang juga Bendahari Dewan Muslimat PAS Pusat.

Katanya, beliau tidak terkejut dengan pendedahan para peserta yang pernah menghadiri kursus ini yang mendakwa pihak penganjur mendoktrin minda mereka agar sayang pada Umno-BN selain mengugut mereka agar tidak menyokong selain parti itu.

"Bagaimana hendak melahirkan golongan yang profesional jika pemikiran dikongkong serta ditakutkan? Mungkin sebab itulah gejala rasuah kian berleluasa kerana ramai pengampu yang dilahirkan kursus BTN itu," ujarnya.

Oleh yang demikian, beliau yang juga Exco Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Negeri Kelantan mengesyorkan agar kos tersebut lebih baik disalurkan bagi membantu pembangunan rakyat termiskin dan infrastruktur kawasan yang memerlukan.

Dalam perkembangan yang sama, isu BTN terus mendapat perhatian akhbar-akhbar berbahasa Cina apabila akhbar China Press pada Selasa lalu menyiarkan artikel bertajuk 'Liew Chin Tong dedah peruntukan RM74 juta untuk BTN'.

Menurut akhbar itu, Ahli Parlimen Bukit Bendera mendakwa, BTN mendapat peruntukan sebanyak RM74 juta pada tahun ini dan peruntukan itu lebih RM4 juta berbanding peruntukan parlimen iaitu RM70 juta.

Chin Tong mendakwa, jumlah itu terlalu banyak dan sangat 'memeranjatkan' kerana ia semata-mata untuk menanam fahaman perkauman.

Kata beliau lagi, menurut Bajet BTN 2010 itu, ia akan mengambil 224 pekerja tetap tahun depan dan penambahan itu tidak sepatutnya berlaku kerana BTN kini bermasalah.

"Berbanding peruntukan untuk Jabatan Perdana Menteri (JPM), bajet untuk parlimen sangat sedikit," kata ahli parlimen itu yang turut membandingkan bajet untuk JPM dan parlimen secara panjang lebar.

Sementara itu, Pengerusi DAP, Lim Kit Siang dalam http://blog.limkitsiang.com menyelar kerajaan dengan mendedahkan perbelanjaan BTN berjumlah RM550 juta dalam tempoh 10 tahun.

"BTN telah membelanjakan sebanyak RM 550 juta dalam tempoh 10 tahun sejak tahun 2000 sehingga 2009 dan ia telah mencetuskan sentimen perkauman sehingga menyebabkan ramai para cendekiawan lari ke luar negara."

Berdasarkan belanjawan tahunan untuk tempoh 10 tahun terakhir yang berjumlah RM548 juta, berikut adalah perincian kos tersebut mengikut tahun.

Bagi tahun 2000, kira-kira RM28,928,500 dibelanjakan manakala setahun selepas itu, tahun 2001 sebanyak RM27,172,300 pula dibelanjakan. Kos tersebut meningkat kepada RM34,199,700 pada tahun berikutnya dan terus meningkat lagi pada tahun 2003 kepada RM35,620,163. Kos tersebut meningkat lebih daripada sekali ganda iaitu RM86,165,889 pada tahun 2004 namun mengalami sedikit pengurangan iaitu RM68,160,330 pada tahun selepasnya.
Pada 2006, kos BTN berkurang lagi kepada RM43,097,076 tetapi bertambah kepada RM74,339,400 pada tahun lalu iaitu RM76,348,700. Bagaimanapun, pada tahun ini kos nya berkurang sedikit tetapi masih lagi pada angka yang besar iaitu sebanyak RM74,023,100.

Menurut Belanjawan 2010, kira-kira RM62.5 juta diperuntukkan untuk tujuan Kursus BTN.

"Ia melibatkan sejumlah wang yang besar. Bagaimana mungkin wujud justifikasi untuk membelanjakan peruntukan besar untuk sebuah agensi bagi melaksanakan kesinambungan agenda yang bertentangan dengan semangat perpaduan bagi memecah belahkan rakyat Malaysia kepada perkauman, sepertimana yang dinyatakan beberapa pemimpin pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam baru-baru ini,"

Terdahulu, Presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM), Mohd Ridzuan Mohamad menyifatkan Kursus BTN sebagai 'tidak sesuai' yang menyuntik sentimen perkauman dan tidak membantu melahirkan kepimpinan dalam persatuan pelajar.

Selain itu, ahli Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia, Hisyamuddin Che Ali berkata Fakulti Pengajian Islam mengadu bahawa sentimen perkauman sememangnya diajar pada kursus-kursus BTN dengan memaklumkan orang Cina merupakan pendatang yang dibawa masuk ke negara ini.

0 komentar:

Post a Comment